• Αυτοεξέταση μαστών
  Αυτοεξέταση μαστών

  Η αυτοεξέταση θα πρέπει να γίνεται περίπου την 7η - 10η ημέρα του κύκλου.

  Είναι πολύ σημαντικό, να τονισθεί ότι η γυναίκα που επιθυμεί να υποβάλλεται σε αυτοεξέταση των μαστών της θα πρέπει να την κάνει σωστά και θα πρέπει να τη διδαχθεί ή από τον ιατρό της ή απο εξειδικευμένο προσωπικό (νοσοκόμα).

 • Δίδυμη κύηση
  Δίδυμη κύηση

  Τα πανομοιότυπα ή μονοζυγωτικά δίδυμα προκύπτουν από τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου το οποίο πριν από την εμφύτευσή του διαιρείται σε 2 ανεξάρτητα έμβρυα με πανομοιότυπο γενετικό υλικό.

Το Ιατρείο

homeΤο ιατρείο βρίσκεται στην Γλυφάδα στην οδό Σάββα Λαζαρίδη 15.

Ώρες λειτουργίας

clockΤο ιατρείο λειτουργεί καθημερινά κατόπιν ραντεβού. Καλέστε για να κλείσετε ραντεβού.

Κλείστε ραντεβού

appointmentΚαλέστε στο 210 89 82 070 για να κλείσετε ραντεβού για τον ετήσιο γυναικολόγικό σας έλεγχο.

Ηλεκτρονική επικοινωνία

mailΣτείλτε τις απορίες και ερωτήσεις σας με email στο info@dpanousis.gr.

Μαστολογία

breastΟ μαστός αναπτύσσεται κατά την διάρκεια της εμβρυικής ζωής. Κατά την γέννηση, υπάρχει ένα σύνολο από πόρους που καταλήγουν στην θηλή.

περισσότερα...

Λαπαροσκοπική χειρουργική

needleΗ λαπαροσκοπική χειρουργική πραγματοποιείται σε διάφορες γυναικολογικές επεμβάσεις όπως αφαίρεση ινομυώματων.

περισσότερα...

Γυναικολογία

kolposΤο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών χαρακτηρίζεται από διαταραχές της εμμήνου ρήσεως και από υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών.

περισσότερα...

Ρομποτική χειρουργική

roboticsΜεγάλες γυναικολογικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται πλέον με την χρήση της ρομποτικής χειρουργικής.

περισσότερα...

Μαιευτική

pregnantΓια την απαρχή μιας εγκυμοσύνης προϋπόθεση είναι η γονιμοποίηση και εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου σε προετοιμασμένο ενδομήτριο.

περισσότερα...

Γυναικολογική ογκολογία

womanΟ καρκίνος του τραχήλου είναι ο δεύτερος σε συχνότητα και θνητότητα. Κάθε χρόνο θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ παπ.

περισσότερα...

Έχω αρκετό γάλα;
Όσο πιο γρήγορα μετά τον τοκετό θηλάσει το μωρό, τόσο γρηγορότερα έρχεται το πρωτόγαλα. Η παραγωγή γάλακτος βασίζεται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.

Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο συχνά θηλάζει το βρέφος τόσο περισσότερο γάλα έχει η μητέρα, ώσπου να επέλθει μια ισορροπία, ένας συγχρονισμός μεταξύ του μηχανισμού παραγωγής γάλακτος της μητέρας και της ποσότητας που έχει ανάγκη το παιδί.

Το στρες, η κούραση και το άγχος είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την επιτυχία του θηλασμού.

Το μέγεθος του στήθους επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος;
Για πολλούς, μεγάλο στήθος σημαίνει και άφθονο γάλα. Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Τα αδενικά κύτταρα και οι γαλακτοφόροι πόροι του στήθους περιβάλλονται από το συνδετικό ιστό και από το λιπώδη ιστό, των οποίων η ποσότητα διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Αυτό εξηγεί και τη διαφορά μεγέθους του στήθους από τη μία στην άλλη. Όμως ο αδενικός ιστός είναι το ίδιο ευαίσθητος σε όλες τις μέλλουσες μητέρες. Άρα, η ικανότητα έκκρισης γάλακτος είναι η ίδια και δεν εξαρτάται καθόλου από το μέγεθος των μαστών.

Το στήθος χαλαρώνει από το θηλασμό;
ΟΧΙ! Η ίδια η εγκυμοσύνη είναι που παραμορφώνει το στήθος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι μαστοί αυξάνουν σε όγκο. Εάν αυτή η αύξηση είναι πολύ μεγάλη, ενδέχεται το στήθος να μην είναι τόσο στητό, μετά τη γέννηση του παιδιού. Αυτό συμβαίνει σε κάθε εγκυμοσύνη είτε ακολουθεί θηλασμός είτε όχι.

Όταν η νέα μητέρα αποφασίζει να μην θηλάσει, η παραγωγή γάλακτος σταματάει απότομα και οι μαστοί χάνουν απότομα τον όγκο τους. Αυτό προξενεί βλάβη στο μαζικό αδένα του οποίου το σχήμα και η αντοχή εκτίθεται σε κίνδυνο. Αντίθετα ο σταδιακός απογαλακτισμός εξασφαλίζει μια ήρεμη επιστροφή στην φυσιολογική κατάσταση.

Πρέπει να θηλάζω όταν ζητάει το μωρό ή σε καθορισμένες ώρες;
Προς μεγάλη απογοήτευση όλων αυτών που θέλουν να προγραμματίζουν τα γεύματα, το μωρό που θηλάζει έχει τον τελευταίο λόγο και θα δηλώσει από μόνο του πότε πεινάει! Το κλειδί για έναν επιτυχημένο θηλασμό είναι ο «ελεύθερος θηλασμός» δηλαδή, το να προσφέρεται το στήθος σας στο μωρό όποτε πεινάει και για όσο χρόνο χρειάζεται. Οι προγραμματισμένες ώρες ταΐσματος δεν ταιριάζουν στον θηλασμό εκτός εάν υπάρχει ιατρικός λόγος.

Ωστόσο, προσοχή να μην πέσουμε στην υπερβολή. Έαν το μωρό που ήπιε αρκετό γάλα, κατά κανόνα δεν έχει ανάγκη από μια νέα ποσότητα γάλακτος πριν περάσουν δύο με δυόμιση ώρες, όσο δηλαδή χρειάζεται για να χωνέψει την προηγούμενη ποσότητα. Να έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας. Φροντίστε μόνο να τρώει σωστά, δηλαδή από τη θηλαία άλω και όχι να πιπιλίζει τη θηλή. Από την άνοδο της καμπύλης του βάρους του και από τη γενικότερη συμπεριφορά του, θα καταλάβετε εάν θηλάζει σωστά ή όχι.

Πρέπει να δίνω συμπλήρωμα με ξένο γάλα;
Γενικά το συμπλήρωμα με ξένο γάλα δεν είναι απαραίτητο εκτός εάν υπάρχει ειδικός ιατρικός λόγος. Αν πάλι το στήθος σας δεν έχει επαρκή ποσότητα συνεχίστε με θηλασμό και τελειώστε με συμπλήρωμα. Όλοι οι συνδυασμοί είναι δυνατοί και μπορείτε να έχετε θαυμάσια αποτελέσματα.

Μη σταματάτε σε τυπικές λεπτομέριες, μην προβληματίζεστε σε φόρμουλες, συνδυάστε τί σας βολεύει πρακτικά.

Γιατί όταν θηλάζω αισθάνομαι κάψιμο και πόνο στο στήθος μου και στην κοιλιά μου;
Είναι φυσιολογικό γιατί με το θηλασμό ελευθερώνεται μια ορμόνη η οκυτωκίνη που κάνει συσπάσεις στις μυικές ίνες των κυψελίδων και των γαλακτοφόρων πόρων για να προωθηθεί το γάλα.

Οι ίδιες συσπάσεις γίνονται και στη μήτρα και πονά η κοιλιά. Με τις συσπάσεις όμως αυτές, η μήτρα παίρνει τη θέση και το μέγεθος που είχε πριν την εγκυμοσύνη.

Εάν οι θηλές είναι επίπεδες ή εισέχουσες μπορεί να θηλάσει το μωρό;
Ίσως να θέλει λίγο περισσότερη προσπάθεια. Καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να γίνει προετοιμασία και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δηλάδή να κάνετε μασάζ στη θηλή: τραβάτε τη θηλή σας προς τα έξω και στρίψτε τη με το δείκτη και τον αντίχειρα για 2-3 λεπτά 2 φορές της ημέρα.

Εάν πραγματικά το θέλετε υπάρχει λύση. Θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τεχνητή θηλή ή ακόμα και θήλαστρο.

Το πρώτο μου παιδί δεν το θήλασα. Τώρα όμως θέλω να θηλάσω, μπορώ;
Βέβαια μπορείτε. Συζητήστε την προηγούμενη εμπειρία με το γιατρό ή τη μαία. Μερικές απλές αλλαγές στην τεχνική αλλάζουν συχνά το αποτέλεσμα. Αν και ο θηλασμός είναι φυσικός τρόπος διατροφής ενός μωρού, περιλαμβάνει ακόμη και τα στοιχεία της μάθησης και της πρακτικής.

Η μητρότητα όπως και η πατρότητα δεν είναι επάγγελμα. Είναι ένας ρόλος που μαθαίνεται καθώς βιώνεται.

Μην ψάχνετε για μαγικές συμβουλές. Να έχετε εμπιστοσύνη στον ευατό σας και όλα θα πάνε καλά.

Μη σας καταβάλλει το άγχος. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να εγκαταλείψετε το φυσικό θηλασμό για τον τεχνητό, εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως ελπίζατε και πραγματικά δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές γι’ αυτό.

Η καλύτερη επιλογή σας θα είναι αυτή που θα σας κάνει να αισθάνεστε άνετα και που θα λειτουργήσει καλύτερα για σας και την οικογένειά σας.

Ερωτήσεις για τον θηλασμό

Όσο πιο γρήγορα μετά τον τοκετό θηλάσει το μωρό, τόσο γρηγορότερα έρχεται το πρωτόγαλα. Η παραγωγή γάλακτος βασίζεται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο συχνά θηλάζει το βρέφος τόσο περισσότερο γάλα έχει η μητέρα.

More...

Mαστογραφία

Η μαστογραφία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Η εφαρμογή της ως μέσο πληθυσμιακού ελέγχου - screening έχει προκαλέσει μείωση της θνητότητας λόγω της έγκαιρης - πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

More...

Ποιά είναι τα τρία στάδια του τοκετού;

Το 1ο ξεκινάει με την έναρξη του τοκετού και τελειώνει στην τελεία διαστολή του τραχήλου. Το 2ο ξεκινάει όταν η διαστολή του τραχήλου είναι τελεία και καταλήγει με την έξοδο του εμβρύου και το 3ο ξεκινάει αμέσως μετά τη γέννηση του εμβρύου και λήγει με την υστεροτοκία.

More...