• Αυτοεξέταση μαστών
  Αυτοεξέταση μαστών

  Η αυτοεξέταση θα πρέπει να γίνεται περίπου την 7η - 10η ημέρα του κύκλου.

  Είναι πολύ σημαντικό, να τονισθεί ότι η γυναίκα που επιθυμεί να υποβάλλεται σε αυτοεξέταση των μαστών της θα πρέπει να την κάνει σωστά και θα πρέπει να τη διδαχθεί ή από τον ιατρό της ή απο εξειδικευμένο προσωπικό (νοσοκόμα).

 • Δίδυμη κύηση
  Δίδυμη κύηση

  Τα πανομοιότυπα ή μονοζυγωτικά δίδυμα προκύπτουν από τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου το οποίο πριν από την εμφύτευσή του διαιρείται σε 2 ανεξάρτητα έμβρυα με πανομοιότυπο γενετικό υλικό.

Το Ιατρείο

homeΤο ιατρείο βρίσκεται στην Γλυφάδα στην οδό Σάββα Λαζαρίδη 15.

Ώρες λειτουργίας

clockΤο ιατρείο λειτουργεί καθημερινά κατόπιν ραντεβού. Καλέστε για να κλείσετε ραντεβού.

Κλείστε ραντεβού

appointmentΚαλέστε στο 210 89 82 070 για να κλείσετε ραντεβού για τον ετήσιο γυναικολόγικό σας έλεγχο.

Ηλεκτρονική επικοινωνία

mailΣτείλτε τις απορίες και ερωτήσεις σας με email στο info@dpanousis.gr.

Μαστολογία

breastΟ μαστός αναπτύσσεται κατά την διάρκεια της εμβρυικής ζωής. Κατά την γέννηση, υπάρχει ένα σύνολο από πόρους που καταλήγουν στην θηλή.

περισσότερα...

Λαπαροσκοπική χειρουργική

needleΗ λαπαροσκοπική χειρουργική πραγματοποιείται σε διάφορες γυναικολογικές επεμβάσεις όπως αφαίρεση ινομυώματων.

περισσότερα...

Γυναικολογία

kolposΤο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών χαρακτηρίζεται από διαταραχές της εμμήνου ρήσεως και από υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών.

περισσότερα...

Ρομποτική χειρουργική

roboticsΜεγάλες γυναικολογικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται πλέον με την χρήση της ρομποτικής χειρουργικής.

περισσότερα...

Μαιευτική

pregnantΓια την απαρχή μιας εγκυμοσύνης προϋπόθεση είναι η γονιμοποίηση και εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου σε προετοιμασμένο ενδομήτριο.

περισσότερα...

Γυναικολογική ογκολογία

womanΟ καρκίνος του τραχήλου είναι ο δεύτερος σε συχνότητα και θνητότητα. Κάθε χρόνο θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ παπ.

περισσότερα...

Αυτό το ερώτημα ήταν πιο επίκαιρο ένα με δύο χρόνια πριν. Τώρα πια οι περισσότερες γυναίκες έρχονται στο ιατρείο για εξέταση είτε έχοντας κάνει ήδη ψηφιακή μαστογραφία, ή είναι αποφασισμένες να κάνουν ψηφιακή μαστογραφία διότι έχουν πειστεί ότι είναι καλύτερη.

Όμως, είναι πράγματι καλύτερη και τι σημαίνει τελικά ο όρος "καλύτερη"; 
Ας αρχίσουμε από το τελευταίο. Βασική προϋπόθεση για να είναι καλύτερη η ψηφιακή μαστογραφία είναι να μπορεί να αναδείξει έναν καρκίνο ο οποίος δεν απεικονίζεται στην απλή μαστογραφία. Και θα ήταν ακόμη καλύτερη αν μπορούσε να το κάνει αυτό με μικρότερη δόση ακτινοβολίας και με μικρότερο κόστος. Επίσης αν η πίεση του μαστού ανάμεσα στις πλάκες του μηχανήματος ήταν μικρότερη τότε θα μιλάγαμε για μια σχεδόν τέλεια εξέταση.

 

Ας δούμε πρώτα το προαπαιτούμενο δηλαδή το αν μπορεί να αναδείξει καλύτερα τις κακοήθεις βλάβες σε σχέση με την απλή. Αυτό το ερώτημα απασχόλησε έντονα την ιατρική κοινότητα πριν κάποια χρόνια με αποτέλεσμα να σχεδιαστούν αρκετές μελέτες για να το απαντήσουν (π.χ. Oslo 1,2 κ.ά).

Σχεδόν όλες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ψηφιακή μαστογραφία είναι εξ΄ίσου καλή με την αναλογική αλλά απέτυχαν να δείξουν κάποιο πλεονέκτημα.

Ώσπου ήρθε η Αμερικανική μελέτη DMIST που συμπεριέλαβε περίπου 50000 γυναίκες και η οποία κατέληξε σε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Αν και αυτή έδειξε ότι συνολικά οι δύο μέθοδοι είναι εξ΄ίσου καλές, εξετάζοντας υποομάδες γυναικών σε σχέση με την ηλικία αλλά και την σύσταση των μαστών, δηλαδή το πόσο πυκνοί εμφανίζονται στην μαστογραφία, κατέληξε στο ότι η ψηφιακή μαστογραφία είναι καλύτερη σε γυναίκες νεαρής ηλικίας καθώς και στις περιεμμηνοπαυσιακές καθώς επίσης σε όλες τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς ανεξαρτήτως ηλικίας. Όσον αφορά τις άλλες παραμέτρους η δόση της ακτινοβολίας και η πίεση που δέχονται οι μαστοί είναι περίπου ίδια και για τις δύο μεθόδους, ενώ το κόστος είναι πολύ υψηλότερο για την ψηφιακή. 

Ποιες γυναίκες θα έπρεπε λοιπόν να υποβληθούν σε ψηφιακή μαστογραφία;
Η ψηφιακή μαστογραφία είναι κατάλληλη για όλες τις γυναίκες που πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο, εφ’ όσον δεν τίθεται θέμα κόστους. Διότι η εξέταση κοστίζει σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από την απλή και επιπλέον τα περισσότερα ταμεία δεν αναγνωρίζουν την δαπάνη ή στην καλύτερη περίπτωση επιστρέφουν ένα μέρος αυτής.

Εάν θα έπρεπε λοιπόν να έχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα ωφέλους/κόστος θα έλεγα ότι οι γυναίκες που θα ωφελούνταν παραπάνω από την ψηφιακή μαστογραφία είναι οι γυναίκες νεαρής ηλικίας π.χ. όσες κάνουν την πρώτη μαστογραφία σε ηλικία 35-40 ετών, οι περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας συνήθως γύρω στα 50 οι οποίες εμφανίζουν διαταραχές στην συχνότητα της περιόδου καθώς και ανεξάρτητα από την ηλικία, όσες γυναίκες είναι γνωστό από προηγούμενη μαστογραφία ότι έχουν πυκνούς μαστούς (ACR3/4).    

Ποιο είναι το μέλλον;
Το μέλλον είναι σίγουρα ψηφιακό. Η ψηφιακή τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς βετιώνοντας όλες τις απεικονιστικές τεχνικές. Ήδη υπάρχουν ψηφιακοί μαστογράφοι με μετακινούμενη λυχνία ακτίνων Χ που παίρνουν πολλαπλές εικόνες σε διάφορα επίπεδα του μαστού κάνοντας κάτι σαν αξονική τομογραφία του μαστού. Η μέθοδος ονομάζεται τομοσύνθεση και προβλέπεται να δώσει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Ερωτήσεις για τον θηλασμό

Όσο πιο γρήγορα μετά τον τοκετό θηλάσει το μωρό, τόσο γρηγορότερα έρχεται το πρωτόγαλα. Η παραγωγή γάλακτος βασίζεται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο συχνά θηλάζει το βρέφος τόσο περισσότερο γάλα έχει η μητέρα.

More...

Mαστογραφία

Η μαστογραφία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Η εφαρμογή της ως μέσο πληθυσμιακού ελέγχου - screening έχει προκαλέσει μείωση της θνητότητας λόγω της έγκαιρης - πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

More...

Ποιά είναι τα τρία στάδια του τοκετού;

Το 1ο ξεκινάει με την έναρξη του τοκετού και τελειώνει στην τελεία διαστολή του τραχήλου. Το 2ο ξεκινάει όταν η διαστολή του τραχήλου είναι τελεία και καταλήγει με την έξοδο του εμβρύου και το 3ο ξεκινάει αμέσως μετά τη γέννηση του εμβρύου και λήγει με την υστεροτοκία.

More...