Η υστερεκτομή είναι μια από τις πιο συχνά πραγματοποιούμενες επεμβάσεις, μετά από την καισαρική τομή είναι δεύτερη συχνότερα πραγματοποιούμενη μείζονα χειρουργική επέμβαση. Κλασσικά περιγράφεται ως η αφαίρεση της μήτρας ή/και των εξαρτημάτων.
Τα ινομυώματα της μήτρας αποτελούν την κύρια ένδειξη της υστερεκτομής (όταν δεν είναι επιθυμητή η γονιμότητα και όταν δεν είναι δυνατή η ινομυωματεκτομή, π.χ. λόγω μεγέθους) ενώ ακολουθούν οι λειτουργικές αιμορραγίες της μήτρας (όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση σε φαρμακευτικές παρεμβάσεις ή άλλου τύπου αντιμετώπιση, π.χ. καυτηριασμός ενδομητρίου), πρόπτωση γεννητικών οργάνων, καρκίνος του ενδομητρίου, τραχήλου ή ωοθηκών (αν και σε αυτές τις περιπτώσεις η επέμβαση είναι πιο ριζική σε σχέση με την απλή υστερεκτομή) και μαιευτικά επείγοντα (ατονία μήτρας κατά τον τοκετό με απειλητική αιμορραγία για τη ζωή της γυναίκας).
Μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροτομικά (ανοιχτά – διακοιλιακά), κολπικά ή λαπαροσκοπικά (ενδοσκοπικά).
διαβάστε επίσης για τη "daVinci υστερεκτομή"
Η κοιλιακή προσέγγιση προτείνεται πλέον σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως ευμεγέθεις ινομυωματώδεις μήτρες ή καρκίνος γυναικολογικού συστήματος, αν και ακόμα και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι η λαπαροσκοπική οδός αποκτά όλο και πιο πολλούς υποστηρικτές.
Η ενδοσκοπική προσέγγιση προτιμάται λόγω των πολλαπλών οφελών που αυτή προσφέρει, όπως μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και καλύτερη μετεγχειρητική πορεία.
Μια άλλη εναλλακτική προσέγγιση είναι η κολπική οδός, παρόλο που θεωρείται τεχνικώς πιο δύσκολη από τις προηγούμενες μεθόδους και δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση κακοήθειας. Υπάρχουν ερευνητές που ισχυρίζονται ότι αν δεν υπάρχουν αντενδείξεις, η κολπική οδός είναι η ενδεδειγμένη οδός για την υστερεκτομή.
Η υστερεκτομή μπορεί να είναι ολική η υφολική με την τελευταία να διατηρεί τον τράχηλο της μήτρας, για ψυχολογικούς κυρίως λόγους και για καλύτερη διατήρηση της συνοχής του πυελικού εδάφους.
Και πάλι μια ιδιαίτερα ανοιχτή συζήτηση και ενημέρωση με τον ιατρό είναι το κλειδί για τη λήψη της σωστής απόφασης για το τι ταιριάζει καλύτερα και τι είναι ιατρικώς σωστό για την κάθε ασθενή.