Είναι τα συχνότερα καλοήθη νεοπλάσματα της μήτρας και ανάλογα με τη θέση μπορεί να είναι ενδοτοιχωματικά, υπορρογόνια και υποβλεννογόνια. Μπορεί να είναι μισχωτά ή να προβάλλουν από τον τράχηλο της μήτρας (τεχθέν ινομύωμα).

Το κυριότερο σύμπτωμα των ινομυωμάτων είναι η μηνορραγία ή μηνομητρορραγία ενώ συχνό είναι το αίσθημα πίεσης στο υπογάστριο. Ο έντονος διαξιφιστικός πόνος που μπορεί να συνοδεύεται από πυρετό είναι σύμπτωμα συστροφής του μίσχου του ινομυώματος. Ένα τεχθέν ινομύωμα μπορεί να υποστεί εξέλκωση και φλεγμονή με δυνατούς πόνους και δύσοσμα κολπικά υγρά και αιμορραγία. 

Επίσης, σε ένα ποσοστό 10% αποτελούν αίτιο καθ’ έξιν αποβολών και σε ένα ποσοστό 31% αποτελούν αίτιο πρωτοπαθούς στείρωσης.

Ανάλογα με την συμπτωματολογία και την ηλικία της γυναίκας, η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την εκτομή των ινομυωμάτων (κατά προτίμηση με λαπαροσκοπική προσέγγιση και όπου δεν είναι δυνατό με λαπαρατομία) ενώ η περίπτωση της ολικής υστερεκτομής έχει θέση μόνο σε ευμεγέθεις όγκους του σώματος της μήτρας. 

διαβάστε επίσης για "daVinci ινομυωμεκτομη"

Σε περιπτώσεις μικρών ινομυωμάτων που προβάλλουν στην ενδομητρική κοιλότητα, αυτά δύναται να αφαιρεθούν υστεροσκοπικά.