aimoragiaΗ κολπική αιμορραγία συμβαίνει σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 20 έως 30% των κυήσεων 1ου τριμήνου (δηλαδή μέχρι τις 20 εβδομάδες).

Οι μισές από τις κυήσεις που επιπλέκονται από κολπική αιμορραγία καταλήγουν σε αυτόματη αποβολή.

Η πιο συχνή αιτία κολπικής αιμορραγία 1ου τριμήνου είναι οι αποβολές 1ου τριμήνου σε όλες τις μορφές τους (απειλούμενη, αναπόφευκτη, ατελής, τελεία, παλλίνδρομη κύηση και σηπτική έκτρωση), η έκτοπη κύηση, η τροφοπλαστική νόσος της κύησης και η ρήξη κύστεως ωχρού σωματίου.

Αποβολές 1ου τριμήνου
Η αυτόματη αποβολή είναι η συχνότερη αιτία κολπικής αιμορραγίας και χαρακτηρίζει τον τερματισμό μιας κύησης πριν από την 20η εβδομάδα κυήσεως.

Η απειλούμενη αποβολή είναι η εμφάνιση σταγονοειδούς κολπικής αιμόρροιας με ήπιο κοιλιακό άλγος χωρίς άμεση αποβολή εμβρυϊκών ιστών, με ανιχνεύσιμη καρδιακή λειτουργία (όταν η κύηση είναι μεγαλύτερη των 6 εβδομάδων) και με αύξηση των επιπέδων της β-HCG σε ποσοστό 65% κάθε 48 ώρες.

Η αναπόφευκτη αποβολή έχει κύριο χαρακτηριστικό τη διαστολή του τραχηλικού στομίου και την προβολή από αυτό του κυήματος, την ατελή αποβολή και την τελεία αποβολή με πλήρη εκκένωση της μήτρας από τα προϊόντα της σύλληψη.

Η παλλίνδρομη κύηση είναι η κατακράτηση εντός της μήτρας για ημέρες ή εβδομάδες του νεκρού εμβρύου και των υμένων.

Η σηπτική αποβολή είναι η αποβολή που επιπλέκεται με λοίμωξη, ενώ η καθ’ έξιν αποβολή είναι η παρουσία στο ιστορικό μιας ασθενούς συνεχών αυτόματων αποβολών.

Διακρίνουμε:

Τα εμβρυϊκά αίτια:

  • παθολογική ανάπτυξη του γονιμοποιημένου ωαρίου,

  • αποβολή λόγω ανευπλοϊδίας, και αποβολές φυσιολογικών εμβρύων.

Τα μητρικά αίτια:

  • Λοιμώξεις: toxoplasma gondii, listeria, chlamydia trachomatis, herpes simplex, mycoplasma hominis, και ureaplasma ureolyticum, brusella.

  • Χρ. Νοσήματα: Σακχ. Διαβήτης, Υπέρταση, Καρκίνος.

  • Ενδοκρινοπάθειες: Σακχ. Διαβήτης, Νοσήματα Θυρεοειδούς, Προγεστερονική Ανεπάρκεια.

  • Φάρμακα, περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, κακή διατροφή, εθισμός,

  • Ανοσολογικοί παράγοντες: Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, Θρομβοφιλία, Αυτοάνοσα νοσήματα

  • Ηλικία, κοιλιακές επεμβάσεις, παθήσεις της μήτρας (κυρίως υποβλεννογόνια ινομυώματα, συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας).

  • Ανεπάρκεια τραχηλικού στομίου.

Όλες αυτές οι μορφές των αυτόματων αποβολών χαρακτηρίζονται από κολπική αιμόρροια, ήπιο ή μέτριο κοιλιακό άλγος και αναλόγως της περίπτωσης, από κλειστό ή ανοιχτό τραχηλικό στόμιο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πραγματοποιείται εκκενωτική απόξεση ενδομητρικής κοιλότητας με ή χωρίς χορήγηση αντιβιοτικών σκευασμάτων, ενώ στην απειλούμενη αποβολή, η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, με παρακολούθηση και χορήγηση συνθετικών προγεστερινοειδών.